فهرست مطالب

Medicinal Plants - Volume:2 Issue: 7, 2003

Journal of Medicinal Plants
Volume:2 Issue: 7, 2003

  • تاریخ انتشار: 1382/06/20
  • تعداد عناوین: 8
|
  • حسنعلی نقدی بادی*، مریم مکی زاده تفتی صفحه 1
    آویشن (Thymus vulgaris L.) یکی از گیاهان تیره نعناعیان (Lamiaceae) است که در نواحی مختلف مدیترانه و برخی نواحی آسیا می روید و امروزه در مناطق مختلف جهان و از جمله در ایران کشت و تولید می شود.
    آویشن محتوی 8/0تا 6/2 درصد (معمولا 1 درصد) اسانس است که قسمت اعظم آن را فنل ها، هیدروکربن های مونوترپنی و الکل ها تشکیل می دهند. تیمول جزء اصلی ترکیبات فنلی در گیاه آویشن است. از برگ آویشن در فرآورده های غذایی و همچنین از اسانس گیاه در نوشیدنی ها و صنایع دارویی، بهداشتی و آرایشی استفاده متنوعی می شود. روغن آویشن دارای خواصی نظیر ضداسپاسم، بادشکن، ضدقارچی، ضدباکتریایی، ضدعفونی کننده، ضدکرم، ضدرماتیسم، خلط آور، آنتی اکسیدان، نگهدارنده طبیعی غذا و تاخیردهنده پیری پستانداران می باشد. اسانس آویشن از جمله ده اسانس معروف می باشد که جایگاه خاصی در تجارت جهانی دارد.
    کلیدواژگان: آویشن، Thymus vulgaris، اسانس، تیمول
  • نسرین شیخ، محمدرضا صفری، ملیحه عراقچیان، فاطمه زراعتی صفحه 2
    دیابت ملیتوس یکی از شایعترین بیماری ها در جوامع بشری است که مقابله با عوارض ناشی از آن هزینه هنگفتی را به سیستم درمانی تحمیل می نماید. مهم ترین و شاخص ترین علامت کلینیکی آن افزایش قند خون می باشد که منجر به گلیکه شدن پروتئین های مختلف بدن می گردد که این امر باعث تغییر ماهیت، ساختمان و عملکرد بیوشیمیایی آنها می شود. یکی از راه های احتمالی درمان دیابت ملیتوس، کاهش یا مهار این واکنش است. به نظر می رسد که استفاده از افزودنی های غذایی در این راه مفید و موثر باشد. هدف از این تحقیق، بررسی تاثیر برخی از افزودنی های غذایی مثل دارچین، سماق و فلفل بر روی واکنش گلیکه شدن آلبومین در in vitro می باشد.
    بدین منظور در حضور غلظت های مختلف هریک از این افزودنی ها، واکنش گلیکه شدن آلبومین در in vitro انجام شد و با روش تیوباربیتوریک اسید مورد سنجش قرار گرفت.
    نتایج حاصل نشان داد که افزودنی های مورد مطالعه در غلظت های سه گانه 1، 2/0 و 1/0 گرم بر دسی لیتر دارای اثر مهاری بر واکنش گلیکه شدن آلبومین می باشند و در این میان، سماق در غلظت g/dl1 دارای بیشترین مهار بود (80 درصد). ترتیب اثرات افزودنی های فوق، به صورت زیر است:دارچین > فلفل > سماق نتایج این تحقیق نشان داد که افزودنی های غذایی مورد مطالعه باعث کاهش واکنش گلیکاسیون آلبومین گردیدند.
    کلیدواژگان: افزودنی های غذایی، دیابت ملیتوس، گلیکاسیون آلبومین
  • حمیدرضا صادق نیا*، مرجان نصیری اصل، محمدحسین حداد خدادپرست، حسین حسین زاده صفحه 3
    ایسکمی فراگیر مغزی (Global cerebral ischemia) در رت منجر به آسیب اختصاصی نورون ها در هیپوکامپ و استریاتوم می گردد. تولید رادیکال های آزاد اکسیژن و متعاقب آن پراکسیداسیون چربی های غیراشباع موجود در غشا های سلولی از وقایع کلیدی در جریان فرآیند ایسکمیک / رپرفیوژن و آسیب اکسیداتیو می باشند. مطالعات آسیب شناسی انجام گرفته نشان می دهد که عصاره گیاه نوروزک (Salvia leriifolia Benth.) دارای اثرات محافظتی در برابر ایسکمی است. هدف از این مطالعه بررسی اثر عصاره آبی و الکلی ریشه گیاه نوروزک بر روی میزان لیپید پراکسیداسیون در جریان ایسکمی فراگیر مغزی/رپرفیوژن در هیپوکامپ رت می باشد. ایسکمی مغزی به روش انسداد چهار رگ، به مدت 20 دقیقه ایجاد گردید.به منظور سنجش میزان لیپید پراکسیداسیون، سطح مالون دی آلدیید (MDA) در هیپوکامپ رت با استفاده از آزمون تیوباربیتوریک اسید اندازه گیری شد.
    عصاره آبی و الکلی ریشه گیاه نوروزک (با دوزهای 1/0، 2/0 و 4/0 گرم بر کیلوگرم به صورت داخل صفاقی)، فنی تویین (به عنوان کنترل مثبت و با دوز ml/kg 50 به صورت داخل صفاقی) و نرمال سالین (به عنوان کنترل منفی و یا دوز ml/kg 10 به صورت داخل صفاقی) 15 دقیقه پس از القای ایسکمی به حیوانات تجویز شدند. به گروه sham هیچ دارویی تجویز نگردید. میزان MDA در گروه نرمال سالین بالاتر از گروه sham بود. فنی تویین و عصاره ریشه گیاه نوروزک، سطوح MDA بافتی را به صورت معنی داری کاهش دادند. این نتایج نشان می دهد که عصاره های آبی و الکلی ریشه گیاه نوروزک دارای اثرات محافظتی قوی بر علیه استرس اکسیداتیو در جریان فرآیند ایسکمیک / رپرفیوژن در هیپوکامپ می باشند.
    کلیدواژگان: لیپید پراکسیداسیون، مالون دی آلدیید، رادیکال های آزاد اکسیژن، گیاه نوروزک، ایسکمی فراگیر مغزی، رپرفیوژن
  • محسن تفقدی*، محمدحسن زاده خیاط، محمد رحیمی زاده صفحه 4
    یکی از جنس های مهم تیره سیب زمینی جنس هیوسیاموس (Hyosciamus) می باشد که تعدادی از گونه های آن منحصرا در ایران و کشورهای اطراف پراکندگی دارند. ماده موثر اصلی در گیاهان این جنس، آلکالوییدها و به طور عمده آلکالوییدهای تروپان هستند. یکی از گونه های این جنس، هیوسیاموس اینسانوس (Hyosciamus insanus Stocks) است که بر اساس اطلاعات موجود تاکنون ترکیبات آن شناسایی نشده است.
    این گونه از بندرعباس جمع آوری و پس از خشک کردن در سایه و آسیاب کردن، عصاره اتانولی آن تهیه و در مرحله بعد آلکالویید موجود در عصاره جداسازی شد. آلکالوییدهای موجود در آلکالویید تام با استفاده از کروماتوگرافی ستون و کروماتوگرافی لایه نازک تهیه ای جداسازی و خالص شدند. شناسایی آلکالوییدهای خالص شده با استفاده از روش های طیف سنجی رزونانس مغناطیسی هسته (NMR)، جرم (MS) و ماورای بنفش (UV) انجام گرفت. در این تحقیق، سه آلکالویید اصلی هیوسیامین (آتروپین)، هیوسین و آپوآتروپین در این گیاه شناسایی گردید. بیش از 70 درصد آلکالویید تام موجود در گیاه را آلکالویید هیوسیامین تشکیل می دهد که بدین ترتیب این گیاه می تواند به عنوان یک گونه صنعتی مورد بررسی بیشتر قرار گیرد.
    کلیدواژگان: تیره سیب زمینی، هیوسیاموس اینسانوس، آلکالوییدهای تروپان، هیوسیامین، هیوسین، آپوآتروپین
  • فیروزه چلبیان*، حسن نوروزی، سعیده سادات موسوی صفحه 5
    در این پژوهش اسانس های هفت گونه گیاهی از تیره های مرکبان (Compositae)، نعناعیان (Labiatae)، گندمیان (Graminae)، خواجه باشی (Dipsacaceae)، و کور (Capparidaceae) شامل Achillea wilhelmsii C.koch (بومادران)، Acroptilon repens (L).B. (تلخه)، Centaurea depressa M.B. (گل گندم)،Montbr. & Auch.EX Benth. Salvia suffruticosa (مریم گلی بوته ای)،(Boiss.) Bor Cymbopogon olivieri (پوتار یا کاه مکی)، Pterocephalus canus Coult.EXDC (سربال) و DC. Cleome iberica (علف مارهرز) (3) با استفاده از روش تقطیر با آب جداسازی شد و اثرات ضدمیکروبی (Anti-Microbial) آنها بر برخی از میکروب های بیماری زا شامل سه گونه از جنس استافیلوکوکوس (Staphylococcus spp.)، سالمونلاتیفی (Salmonella typhi)، شیگلا فلکسنری (Shigella flexneri) و اشریشیاکلی (Escherichia coli) مورد بررسی قرار گرفت. روش مورد استفاده سنجش قطر هاله مهار رشد با روش چاهک بود.
    نتایج به دست آمده نشان داد که اسانس های جداشده از بخش های هوایی گیاهان مورد بررسی اثر میکروب کشی دارند. در بین گونه های مورد آزمایش Cymbopogon olivieri، Achillea wilhelmsii وSalvia suffruticosa اثر ضدمیکروبی بیشتری نشان دادند. Acroptilon repens فقط بر روی باکتری های گرم مثبت اثر میکروب کشی نشان داد. کمترین اثر ضدباکتریایی مربوط به گیاه Pterocephalus canus بوده است. دو گونه Cleome iberica و Centaurea depressa اثر متوسطی بر رشد باکتری های گرم مثبت و گرم منفی نشان دادند.
    کلیدواژگان: اثرات ضدمیکروبی، استافیلوکوکوس، روغن های اسانسی، شیگلا فلکسنری، اشریشیاکلی، سالمونلاتیفی
  • غلامرضا کریمی*، حسین حسین زاده، هادی بختیاری صفحه 6
    در این مطالعه اثر ضدتشنجی عصاره هیدروالکلی ریشه و ریزوم گیاه سنبل الطیب در مدل پنتیلن تترازول و الکتروشوک مورد بررسی قرار گرفت. در آزمون پنتیلن تترازول تمام دوزهای به کار رفته باعث افزایش معنی داری در زمان شروع تشنج نسبت به نرمال سالین گردیدند. عصاره در مدل الکتروشوک تاثیری در جلوگیری از تشنج نداشت. L-NAME در دوزهای 10، 5، 1 میلی گرم بر کیلوگرم باعث کاهش زمان شروع تشنج در مدل پنتیلن تترازول گردید. نتایج نشان داد که عصاره هیدروالکلی سنبل الطیب می تواند در جلوگیری از علایم صرع کوچک موثر باشد. بخشی از مکانیسم اثر ضد تشنجی گیاه در ارتباط با نیتریک اکساید است.
    کلیدواژگان: سنبل الطیب، پنتیلن تترازول، الکتروشوک، نیتریک اکساید
  • شمسعلی رضازاده، داراب یزدانی*، سحر شهنازی صفحه 7
    گیاه Ferulago angulata (Schlecht.) Boiss از خانواده Apiaceae می باشد، این جنس حدود سی و پنج گونه دارد که تعداد هفت گونه از آنها در ایران یافت می شوند. در این تحقیق روغن فرار گل آذین گیاه که در زمان گل دهی جمع آوری و در سایه خشک شده بودند به روش تقطیر با بخارآب استخراج و توسط دستگاه گاز کروماتوگرافی متصل به شناساگر طیف نگار جرمی بررسی و اجزای آن شناسایی شد. در این کار تعداد سی و سه ترکیب که 7/89 درصد اجزا را تشکیل می داد شناسایی شد که 1/77 درصد آن مونوترپن و 6/12 درصد سس کویی ترپن بود. ترکیبات اصلی شناسایی شده آلفا – پینن (3/17درصد) بورنیل استات (45/14درصد) و سیس - اسیمن (4/14درصد) بودند.
    کلیدواژگان: روغن فرار، چویر، Ferulago angulata
  • محمدحسن شیرازی، محمدرضا فاضلی، محمد مهدی سلطان دلال، سعید اشراقی، حسین جمالی فر، الهام سادات علم الهدی صفحه 8
    هلیکوباکترپیلوری باسیلی است گرم منفی، خمیده یا مارپیچی شکل که در قسمت Anthrum معده قرار گرفته و باعث گاستریت، زخم معده، زخم اثنی عشر و سرطان معده می گردد. در این تحقیق آزمون های کشت، اوره آز و رنگ آمیزی برای تشخیص عفونت هلیکوباکترپیلوری بر روی 150 نمونه بیوپسی معده انجام شد که از نمونه های فوق تعداد 91 نمونه (60 درصد) از نظر آلودگی با هلیکوباکترپیلوری مثبت بودند. حساسیت سویه های جدا شده، نسبت به آنتی بیوتیک های جنتامایسین، سیپروفلوکساسین، تتراسایکلین، اریترومایسین، مترونیدازول و آموکسی سیلین به روش Disc diffusion تعیین گردید. سپس اثرات مهاری عصاره های گیاهی شیرین بیان (Glycyrrhiza glabra L.)، مریم گلی (Saliva officinalis L.)، مورد (Myrtus communis L.)، بومادران (Achillea millefolium L.)، کاسنی (Cichorium intybus L.)، نارنج (Citurs bigaradia L.)، افسنطین (Artemidia absinthium L.)، اسپند (Peganum harmala L.)، گل پر (Heraclim persicum Desf. ex Fischer) و شیطان زیتون (Melia ozedarach L.) بر روی هلیکوباکتر پیلوری مورد بررسی قرار گرفت. نتایج به دست آمده در این تحقیق نشان داد که عصاره های گیاهی شیرین بیان، مریم گلی، مورد، افسنطین و شیطان زیتون بر رشد هلیکوباکترپیلوری اثر مهاری داشته ولی سایر عصاره های گیاهی اثر مهاری قابل توجهی نداشتند. تمامی سویه های جدا شده به جنتامایسین، تتراسایکلین و سیپروفلوکساسین حساس بودند در حالی که به ترتیب 70 و 72 درصد سویه ها به اریترومایسین و آموکسی سیلین حساسیت نشان دادند و تنها 39 درصد سویه ها به مترونیدازول حساس بودند. نتایج حاصل از این تحقیق نشان می دهد که برخی از گیاهان سنتی ایران می توانند به عنوان درمان جایگزین عفونت های حاصل از هلیکوباکترپیلوری به کار روند.
    کلیدواژگان: هلیکوباکتر پیلوری، عصاره های گیاهی، اثرات ضد میکروبی
|
  • Naghdi Badi H.*, Makkizadeh M Page 1
    Common thyme (Thymus vulgaris L.) is a member of the lamiaceae family which distributes in different areas of Mediteranea and Asia and is cultivated in all over the world and Iran.Common thyme contains 0.8- 2.6% (usually ca. 1%) volatile oil consisting of highly variable amounts of phenols, monoterpene hydrocarbons, and alcohols. Thymol is normally the major phenolic component in common thyme. The leaves of Thymus vulgaris are used as a herb in food preparations, while the essential oil extracted from the leaves is used in beverages and the cosmetic and pharmaceutical industries.Thyme oil is used as antispasmodic, carminative, antiseptic, anthelmintic, expectorant, antimicrobial (bacteria and fungi), antirheumatic, antioxidative, natural food preservative and mammalian age delaying. Thyme volatile oil has been reported to be among the top ten essential oils which have an important place in an expanding world market.
    Keywords: Thymus vulgaris, Volatile oil, Thymol
  • Sheikh N. *, Safari Mr, Araghchian M., Zeraati F. Page 2
    Diabetes mellitus is one of the most common diseases in the world that imposes a tremendous health and social burden whether that burden is measured in terms of sickness, use of health systems resources or costs. Hyperglycemia is the most important clinical sign of diabetes leading to glycation of the various proteins in the body that leading to change in nature, structure and biochemical activity of them.One of the prevention method in the treatment of diabetes mellitus is decreased or inhibited this reaction, it seems that food additives are useful for this purpose. The main goal of this research is to determine the effect of some food additives such as: Somaq, Cinnamomum and Black Pepper on in vitro albumin glycation. In the presence of various concentration of food additives albumin was glycated and evaluated using TBA method.Results showed that these food additives have inhibitory effects on albumin glycation reaction with the concentration of 1g/dl, 0.2g/dl and 0.1g/dl. Among these food additives, Somaq had the most inhibitory effect (80.8%) in the concentration of 1 g/dl.The sequence of effect is:Somac > Black pepper > Cinnamomum These finding showed that food additives decreased albumin glycation reaction.
    Keywords: Albumin Glycation, Diabetes Mellitus, Food Additives
  • Sadeghnia Hr, Nassiri Asl M., Haddadkhodaparast Mh, Hosseinzadeh H.* Page 3
    The previous pathological data has revealed that Salvia leriifolia root extracts have a neuroprotective activity against cerebral ischemia, thus the effect of the root extracts on lipid peroxidation was evaluated using experimental global ischemic-reperfusion in the hippocampus of rats. Cerebral ischemia was induced by four-vessel-occlusion (4VO) for 20 min. The aqueous and ethanolic extracts (0.1, 0.2 and 0.4 g/kg), phenytoin, as positive control, (50 mg/kg) and normal saline (10 ml/kg) were administered intraperitoneally 15 min after the induction of ischemia. The malondialdehyde (MDA) was measured by the thiobarbituric acid (TBA) test. The MDA level was higher in the saline group than the sham group. The MDA levels were recovered significantly upon phenytoin and the extracts therapy in the hippocampus of ischemic rats. These results suggest that S. leriifolia root extracts may show a protective effect against lipid peroxidation in cerebral ischemia.
    Keywords: Salvia leriifolia root, Free radical, Four, vessel, occlusion, Lipid peroxidation, Malondialdehyde
  • Tafaghodi M. *, Hasanzadeh Khayat M., Rahimizadeh M. Page 4
    Hyoscyamus is one of the important genus in Solanaceae which distribution of some of its species is restricted to Iran and some of the neighboring countries. The main medicinal substances in this plant are alkaloids (tropane alkaloids).One of Hyoscyamus species which has not been analysed yet, is Hyoscyamus insanus.This plant was collected from southern part of Iran and dried in shaddow and after milling was macerated in 96% ethanol. After maceration, total alkaloids were extracted and using successive column and preparative thin layer chomatography, extract fractionated into three parts. The alkaloids is each fraction was identified using Nuclear Magnetic Resonance (NMR) spectroscopy, Mass Spectrometry (MS) and Ultra Violet (UV) spectrophotometry. These three alkaloids were hyoscyamine (atropine), hyoscine and apoatropin. More than 70% of the total alkaloids was hyoscyamine. Regarding this high percentage of hyoscyamin, this species could potentially be used for large scale production.It should be metioned that this is the first report on alkaloid contents of this plant.
    Keywords: Solanaceae, Hyoscyamus insanus, Tropane alkaloids, Hyoscyamine, Hyoscine, Apoatropine
  • Chalabian F. *, Norouzi Arasi H., Moosavi S. Page 5
    In this study essential oils of 7 species from Compositae, Labiatae, Graminae, Dipsacaceae and Capparidaceae families including: Achillea wilhelmsii, Acroptilon repens, Centaurea depressa, Salvia suffruticosa, Cymbopogon olivieri, Pterocephalus canus and Cleome iberica were extracted by hydrodistillation method and their antimicrobial effects on some kinds of microbes including three species of Staphylococcus genus (aureus, epidermidis, saprophyticus), Salmonella typhi, Shigella flexneri and Escherichia coli were investigated. The antibacterial properties of essential oils were tested by repeated experiments using the evaluation of diameter of the growth inhibitory zone with well method. The results showed that the essential oils extracted from aerial parts of plants have antimicrobial effects. Among species, Cymbopogon olivieri, Achillea wilhelmsii and Salvia suffruticosa showed stronger antibacterial effect. Acroptilon repens, only inhibited the growth of Gram (+) bacteria. Pterocephalus canus showed the lowest antibacterial effect. Two species Cleome iberica and Centaurea depressa have the moderate effect on the Gram (+) and Gram (-) bacteria.
    Keywords: Anti, Microbial, Staphylococcus, Essential oils, Salmonella typhi, Shigella flexneri, Escherichia coli
  • Karimi Gh *, Hosseinzadeh H., Bakhtiyari H. Page 6
    The anticonvulsant effect of Valeriana officinalis roots and rhizomes hydroalcoholic extract was studied, utilizing maximal electroshock (MES) and pentylenetetrazole (PTZ) tests. In the PTZ test, the extract (0.3-3 g/kg, ip) increased the onset time of Tonic Hind Limb Extension dose-dependently. In the MES test, neither of doses showed antiseizure activity. L-NAME (1-10 mg/kg ip) reduced the anticonvulsant effect of extract in the PTZ test. The results suggest that Valeriana officinalis extract could be a candidate for treatment of petitmal seizure and nitric oxide may be involved in this effect.
    Keywords: Valeriana officinalis, PTZ, MES, Nitric Oxide
  • Rezazadeh S., Yazdani D.*, Shahnazi S. Page 7
    The genus Ferulago comprises of some thirty- five species of which seven are found in Iran. In this research essential oil of inflorescence of Ferulago angulata (Schlecht.) Boiss. was extracted by hydro distillation and analyzed with GC/MS. Thirty three components comprising 89.7% of total oil were identified which 77.1% of them were monoterpenes and 12.6% sesquiterpenes. The major components were α- pinene (17.3%), Bornyl acetate (14.45%) and cis- ocimene (14.41) respectively.
    Keywords: Ferulago angulata, Essential oil
  • Shirazi Mh*, Fazeli Mr, Sultan Dallal Mm, Eshraghi S., Jamalifar H., Alamulhoda E. Page 8
    Helicobacter pylori, a gram negative microaerophilic bacterium has been recognized as the main cause of peptic ulcers as well as some malignancies. In this study stomach biopsy samples taken from patients complaining of stomach disturbances were tested for H. pylori infection. out of 150 samples tested 91 (60%) turned to be positive using a standard urease as well culture methods. Disk diffusion method was used to determine the sensitivity of the isolates to the selective antibiotics and also ten herbal extracts known for their antimicrobial activities.All the isolates showed sensitivity to gentamycin, tetracycline and ciprofloxacin while 70% were sensitive to erythromycin and amoxicillin and 39% were metronidazole sensitive. Of the herbal extracts tested, Glycyrrhiza glabra, Salvia officinalis, Myrtus communis, Artemisia absinthium and Melina azedarach showed significant inhibitory effect on H. pylori while others had no effect. These results indicate that some traditional herbal medicines e.g. Glycyrrhiza glabra could be considered as alternatives to the current antibiotic therapy on H. pylori infection.
    Keywords: Helicobacter pylori, Herbal extracts, Antimicrobial effects